Nástup na mateřskou dovolenou v průběhu oddlužení

Dobrý den, mám dva dotazy. Jsem v úpadku jíž téměř rok. V současné době mám nového přítele a zajímalo by mně, kdybych se k němu nastěhovala a vzala si ho za muže,co by to pro něj znamenalo, jestli by musel také platit moje dluhy nebo ne? Vzhledem k tomu, že je majitelem rodinného domu a pozemků, nerada bych, aby se ho to nějak dotklo. Potom by mě zajímalo, kdybych přišla do jiného stavu a byla doma na rodičovské dovolené jestli by mi mohli splátky srážet z rodičovského příspěvku? V současné době mi je prováděná srážka ze mzdy + posílám navíc 4,500kč měsíčně (smlouva o důchodu mezi mnou a další osobou,která se mi zaručila vypomoci po dobu úpadku). Soud počítal pouze s částkou 4,500kč jelikož jsem v době soudního řízení pracovala pouze brigádně. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Nikola K.

Dobrý den, Vašeho přítele nikterak neohrozíte, když se k němu nastěhujete a ani případným manželstvím. V případě manželství Vám bude zohledněn při výpočtu max. možné srážky po předložení oddacího listu navíc ještě manžel a insolvenční srážka tak bude nižší. Z rodičovského příspěvku lze provádět srážky, ale musí být dlužníkovi ponechána opět nezabavitelná částka. Záleží na Vás jak si částku, na kterou máte nárok rozložíte. 

Výše rodičovského příspěvku měsíčně do výše cca 9.200,- Kč a Ve Vašem případě za předpokladu, že budete mít dvě vyživovací povinnosti (dítě a manžel ten se počítá vždy) = nelze provádět v oddlužení srážky.

Je však důležité, aby v rámci oddlužení plněním splátkového kalendáře chodila na účet majetkové podstaty potřebná částka, která by uspokojila minimálně 30% přihlášených pohledávek a odměnu insolvenčního správce za 5 let trvání oddlužení. Ve Vašem případě pokud by těch 30% nezajistila částka 4.500,- Kč, budete muset po dohodě s insolvenčním správcem tuto částku navýšit. 

JM

Chcete se nás také na něco zeptat?

Osobní
oddlužení

Adresy pro poskytování poradenství:
Štíty, náměstí Míru 57 - úřední hodiny v pátek od 8:00 - 14:00
Lanškroun, Purkyňova 101 - úřední hodiny v pondělí - pátek od 7:00 - 16:00

Čas schůzky v Lanškrouně je možné domluvit i v jinou dobu, např. v sobotu

telefon: +420 733 579 000
email: info@urban-ak.cz
Pozor: Osobní schůzku je potřeba mít domluvenu emailem anebo telefonicky.

Úvod O nás Kontakty Oddlužení Kalkulátor Poradna Vzory ke stažení Slovník
copyright © 2017 mgr. jan urban | design jewellphoto | developed by milan schembera