Splácení dluhů po záhajení insolvenčního řízení

Dobry den, potreboval bych se zeptat na zahajeni insolvencniho rizeni. Dne 29.3.2018 byl v insolvencnim rejstriku zverejnen muj insolvencni navrh. Dle vyhlasky byla zapocaty ucinky s tim spojene. Oznamil jsem tuto skutecnost veritelum a banka mi sdelila, ze vymahat pohledavku stale budou do doby nez soud nerozhodle. Dle §111 mam jako dluznik povinost zdrzet se nakladani s majetkovou podstatou a dle obecnych pravidel maji veritele prestat uspokojovat pohledavky mimo insolvencni rizeni. Moc vas prosim o radu, zda opravdu mam od okamziku zahajeni rizeni prestat hradit zavazky? Dekuji. S pozdravem Jan Louda

Dobrý den, dle § 111 insolvenčního zákona odstavec

1) Nerozhodne-li insolvenční soud jinak, je dlužník povinen zdržet se od okamžiku, kdy nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, nakládání s majetkovou podstatou a s majetkem, který do ní může náležet, pokud by mělo jít o podstatné změny ve skladbě, využití nebo určení tohoto majetku anebo o jeho nikoli zanedbatelné zmenšení. Peněžité závazky vzniklé před zahájením insolvenčního řízení je dlužník oprávněn plnit jen v rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem. 

2) Omezení podle odstavce 1 se netýká úkonů nutných ke splnění povinností stanovených zvláštními právními předpisy, k provozování podniku v obyklého hospodaření, k odvrácení hrozící škody, k plnění zákonné vyživovací povinnosti a ke splnění procesních sankcí atd. 

 

Chcete se nás také na něco zeptat?

Osobní
oddlužení

Adresy pro poskytování poradenství:
Štíty, náměstí Míru 57 - úřední hodiny v pátek od 8:00 - 14:00
Lanškroun, Purkyňova 101 - úřední hodiny v pondělí - pátek od 7:00 - 16:00

Čas schůzky v Lanškrouně je možné domluvit i v jinou dobu, např. v sobotu

telefon: +420 733 579 000
email: info@urban-ak.cz
Pozor: Osobní schůzku je potřeba mít domluvenu emailem anebo telefonicky.

Úvod O nás Kontakty Oddlužení Kalkulátor Poradna Vzory ke stažení Slovník
copyright © 2017 mgr. jan urban | design jewellphoto | developed by milan schembera